Rząd Polski

Premier Mateusz Morawiecki

Nauczyciele

Od 8 kwietnie trwa strajk nauczycieli, którzy walczą o lepszą płacę, ale również o lepsze warunki do nauki dla nas młodzieży. Rząd składa propozycję, ale nie satysfakcjonujące nikogo poza nimi samymi. Obserwując to z boku jako uczeń zauważam, że robią oni wszystko aby tylko strajkiem tym się nie zająć. Obiecują, dużo mówią na temat zbliżających się wyborów. Wchodzą w przepychanki słowne z ZNP, zamiast skupić się na tym, aby strajk zakończył się jak najszybciej. Ostatnio w sieci coraz częściej pojawia się informacja o zagrożeniu dla matur, sam jako maturzysta jestem przestraszony, chciałbym ją zdawać w atmosferze jaka panowała zawsze, stresując się tym jakie pytania się pojawią a nie tym czy matura się odbędzie tak jak powinna. Jako młody chłopak rozumiem, że nikt nie chciałby wykonywać tak odpowiedzialnej pracy za małą pensję. Ludzie powinni sobie zdawać sprawę z tego, że to dzięki temu że ktoś uczy, przygotowuje do egzaminów, mamy lekarzy, pielęgniarki, policjantów, strażaków, Panią na kasie, kurierów i wszystkich innych. Oni wszyscy wyszli spod ręki nauczycieli dzięki nim, potrafią robić to co robią.

Osobiście popieram protest nauczycieli, wydaję mi się że w swoich postulatach mają dużo racji, owszem wszystko niestety dzieje się teraz naszym kosztem, kosztem uczniów, dodatkowy stres przed egzaminami, nie potrzebne nerwy. Pamiętajmy jednak że nie możemy ich obwiniać za to, jeśli już chce ktoś to robić niech spojrzy na drugą stronę medalu, gdyby były większe chęci rządu, chęć rozmowy z mediatorem być może mielibyśmy już ten "kryzys" zażegnany. Nie musielibyśmy czekać do "okrągłego stołu", który zapowiedziany jest na okres poświąteczny.

Brak rozmów z rządem nie prowadzi do poprawy a do pogorszenia, bo wszyscy zaczynają się niecierpliwić.

Szanowny Panie Premierze, Szanowni Nauczyciele spotkajcie się zacznijcie ze sobą rozmawiać i przede wszystkim się słuchać. Tylko w ten sposób dojdziecie do porozumienia. Dochodząc do niego, zaoszczędzicie sobie , nam i wszystkim dookoła złych emocji, budujmy to co dobre, nie traćmy czasu na konflikty.

APELUJĘ ZACZNIJCIE ROZMOWY, ZACZNIJCIE SIĘ SŁUCHAĆ!

Pozdrawiam
Maturzysta
Tomek

Stworzone przez: Tomasz, Płock dnia: 15 kwietnia 2019 r.

Tomasz Płock 15 kwietnia 2019 r.