Turka, 13.12.2015 r. Do Pana Wójta Gminy Wólka Lubelska - Edwina Gortata
Jakubowice Murowane 8
20-258 Lublin 62

Szanowny Panie,
Od przystanku autobusowym "Turka I" w stronę Lublina do przystanku "Turka II" w stronę Lublina nie ma żadnego chodnika. Zarówno osoby dorosłe udające się na ww. przystanki, jak i dzieci ze strony przeciwnej do Szkoły w Turce, mieszkające na terenie położonym za i pomiędzy ww. przystankami nie mają bezpiecznego i komfortowego dojścia do przystanku, czy przejścia do Szkoły. Na ww. trasie nie ma chodnika, pobocze nie jest w żaden sposób odgrodzone od jezdni, nie jak to ma się w miejscu od Kościoła w Turce począwszy do przystanku "Turka II". Między tymi przystankami jest jedno przejście dla pieszych za samym skrzyżowaniem z drogą podporządkowaną, co sprzyja wielu groźnym wypadkom z udziałem pieszych. Wiele takich wypadków miało już miejsce. Dojście do drugiego przejścia na przeciwko Szkoły, na odcinku między Kościołem a przystankiem "Turka II" nie jest bezpieczne z ww. powodów, a i tak to właśnie przejście jest oznakowane jedynie migającym światłem. Koło przejścia stoi radar, który tylko dla osób często tamtędy przejeżdżających i wiedzących o nim jest bodźcem do zmniejszenia prędkości.
W związku z powyższym apelujemy o budowę chodnika na odcinku między przystankami "Turka I" i "Turka II" (w stronę Lublina), zabezpieczenie tego chodnika od jezdni odpowiednimi barierkami oraz instalację sygnalizacji świetlnej na przejściu dla pieszych na przeciwko Szkoły Podstawowej w Turce k. Lublina. Prosimy też o dobudowanie chodnika po stronie Szkoły Podstawowej i przeciwnej od Łuszczowa, stamtąd również dzieci i dorośli dochodzą do Szkoły Podstawowej i na przystanki.

Z poważaniem,
Mieszkańcy Turki, Gmina Wólka Lubelska k. Lublina (woj. lubelskie)

Stworzone przez: Izabela Sylwia Wójcik, Turka dnia: 13 grudnia 2015 r.

Sylwia Gozdziewska Turka 18 stycznia 2016 r.
Grzegorz Wójcik Turka 13 grudnia 2015 r.
Izabela Sylwia Wójcik Turka 13 grudnia 2015 r.