Adresat:
Ministerstwo Środowiska - departament leśnictwa oraz ochrony przyrody
Departament.Ochrony.Przyrody@mos.gov.pl
Parę miesięcy temu niemiecka firma Hewitech (https://www.hewitech.de/pl/przedsiebiorstwo/o-firmie/) z polskim oddziałem w Koszalinie, zajmująca się produkcją plastiku, zakupiła część byłej przeciwlotniczej jednostki wojskowej na terenie Bobrka, działki numer 1198/19 oraz 1198/20 (mozna je sprawdzić klikając tutaj: http://portal.gison.pl/chelmek/). Przy przystąpieniu do przetargu firma podała opis planowanej działalności jako produkcję i składowanie plastiku.

Teren ten znajduje sie posród lasu i można sobie tylko wyobrazić jak dewastacyjne skutki dla przyrody i mieszkanców Bobrka i okolic (Chełmek, Libiąż, Gorzów) będzie miała taka działalność. Nie wspominając o tym że nie będzie też żadnej kontroli nad tym co się tam dzieje, ani co tak naprawdę będzie składowane, ponieważ w bezpośrednim sąsiedztwie będą tylko leśne zwierzęta. Większość mieszkańców Bobrka i Gorzowa jest już mocno zbulwersowana działaniem pobliskiej huty aluminium, a produkcja plastiku w niedalekiej odległosci to ekologiczny strzał w kolano.

Według zasad przetargu Agencja Mienia Wojskowego musi uzyskać zgodę od Ministerstwa Środowiska aby nieruchomość móc prawnie sprzedać. Z informaji uzyskanych w AMW oficjalna sprzedaż jeszcze nie nastąpiła ponieważ MŚ nie wydało jeszcze zgody.

Dlatego właśnie zdecydowałem się napisać tą petycję i poprosić wszystkich zainteresowanych o podpisanie jej. Petycja jest bezpośrednio zaadresowana do departamentu ochrony przyrody który na bierząco bedzie otrzymywał informacje o liczbie osób która ją podpisała.

Wszystkie informacje można potwierdzić dzwoniąc do Agencji Mienia Wojskowego w Krakowie pod numer 0122114051 i pytając o numery działek wymienione powyżej.

Petycja do Ministerswa Środowiska (departament leśnictwa oraz ochrony przyrody), o NIE udzielenie zezwolenia na sprzedaż dwóch nieruchomości należących do Agencji Mienia Wojskowego (działki numer 1198/19 oraz 1198/20) znajdujących się w miejscowości Bobrek koło Oświęcimia, firmie Hewitech z siedzibą w Koszalinie, która planuje na tym terenie produkcję oraz składowanie plastiku. Działki te są położone pośród terenów leśnych i działalność taka będzie miała destrukcyjny wpływ na środowisko oraz okolicznych mieszkańców. Istnieje wiele stref przemysłowych w okolicy 50-100km które są specjalnie przystosowane do takich inwestycji.

Informacja ta wstrząsneła lokalnymi mieszkańcami, którzy oczekują podjęcia szybkich kroków aby uniemożliwić składowanie i produkcję plastiku w lesie.

Stworzone przez: Paweł Romanik, Bobrek dnia: 13 listopada 2018 r.

Petycja zablokowana

Brak możliwości dalszego podpisywania petycji.

Oczekujemy na oświadczenie wnioskującego o jej zablokowanie...