Pan Łukasz Puchalski

Burmistrz Dzielnicy Białołęka
ul. Modlińska 197

Szanowny Panie Dyrektorze,
Jako mieszkańcy Żerania kierujemy do Pana i całego Zarządu Dróg Miejskich apel o poprawę bezpieczeństwa pieszych w rejonie ulic Myśliborskiej i Dorodnej. W związku z otwarciem nowej szkoły podstawowej przy ulicy Myśliborskiej, jest modernizowana część ulicy, jednak głównie po przeciwnej stronie niż nowa szkoła. W związku z tym, dzieci idące do szkoły od strony ulic Ku Rzece i Konwaliowej będą musiały 3 lub 4 razy przejść przez ruchliwe i wyjątkowo niebezpieczne ulice, podczas gdy dzięki wybudowaniu chodnika również po przeciwnej stronie ulicy Myśliborskiej w ogóle nie musiałyby przechodzić przez ulice! Skrzyżowanie ulic Dorodnej i Myśliborskiej, jak i same ulice są bardzo niebezpieczne ze względu na ograniczoną widoczność, wąskie chodniki (lub ich całkowity brak) i przekraczanie prędkości przez kierowców. Równie niebezpieczna jest droga do przedszkola przy ul. Myśliborskiej, gdzie również brakuje chodnika po jego stronie. W związku z powyższym oraz z faktem, iż ZDM wystąpił o przyznanie finansowania na modernizację ulicy Myśliborskiej wyłącznie do skrzyżowania z Dorodną, wnioskujemy o:
1) Pozyskanie pod budowę chodnika - we współpracy z Urzędem Dzielnicy Białołęka - koniecznych fragmentów działek: 15, 14, 2, 1/9, 5/8, 5/9 z obrębu 40634 i 102/1, 102/2, 102/3, 100/1, 109/1 z obrębu 40631 lub sąsiednich (jeżeli będzie to konieczne).
2) Budowa ciągłego i zgodnego z normami pod względem szerokości chodnika wzdłuż ul. Myśliborskiej, na odcinku od wybudowanego przez dewelopera chodnika na działce nr 3/17 z obrębu 40634, do chodnika na działce 108 z obrębu 40631, prowadzącego do przedszkola przy ul. Myśliborskiej. Ze względu na niebezpieczny charakter ul. Myśliborskiej, w newralgicznych miejscach (np. przy skrzyżowaniu z ulicą Dorodną), wzdłuż chodnika powinny zostać ustawione barierki od strony ulicy.
3) Uspokojenie ruchu w rejonie skrzyżowania ulic Dorodnej i Myśliborskiej oraz na samej ulicy Dorodnej poprzez ustawienie progów wyspowych lub umieszczenie innych elementów uspokajających ruch - przed i za skrzyżowaniem Myśliborska-Dorodna oraz na całej ulicy Dorodnej.
Mając na względzie bezpieczeństwo pieszych, w tym dzieci uczęszczających do szkoły przy ulicy Myśliborskiej, apelujemy o podjęcie - we współpracy z Urzędem Dzielnicy Białołęka - skutecznych działań, które przełożą się na zmodernizowanie infrastruktury w rejonie ulic Myśliborskiej i Dorodnej.

Z poważaniem,
Mieszkańcy

Stworzone przez: Małgorzata Mróz, Warszawa dnia: 7 sierpnia 2019 r.

Użytkownik ukrył dane... 22 października 2019 r.
Użytkownik ukrył dane... 18 października 2019 r.
Julia Ratajczak-Jeziorska Warszawa 12 października 2019 r.
Rafał Pytlinski Warszawa 11 października 2019 r.
Użytkownik ukrył dane... 11 października 2019 r.
Użytkownik ukrył dane... 10 października 2019 r.