W związku z komunikatem prasowym My mieszkańcy dzielnicy Orunia-Św.Wojciech-Lipce z smutkiem przyjęliśmy informację o linii 210, dawnej linii ”B”, od dawna mamy wrażenie, że na siłę próbowany jest odbiór tego autobusu z naszej dzielnicy, a sytuacja z COVID-19, tylko przyśpieszyła tą decyzję. Połączenie to stanowi bezpośredni transport dla naszych mieszkańców, wiele osób bezpośrednio dojeżdża do coraz szybciej rozwijających się miejsc pracy w rejonie lotniska, tzw. strefa przemysłowa, czy też „Centrum Handlowego-Matarnia” Odebranie tej linii spowoduje i tak postępującą degradację komunikacyjną, oraz ogromne zdenerwowanie wśród mieszkańców dzielnicy – co już widać po wystosowanym komunikacie z strony Zarządu Transportu Miejskiego w Gdańsku.

Rada Dzielnicy Orunia-Św.Wojciech-Lipce od początku powstania, walczy o zmianę wizerunku i postrzegania dzielnicy. Zabranie linii 210 spowoduje drastyczne pogorszenie możliwości przewozowych naszej dzielnicy. Począwszy od tego, że wspomniana linia, doskonale sprawdza się obecnie jako linia dowozowa do wydarzeń organizowanych w „Amfiteatrze Oruńskim” dzięki czemu ograniczamy ilość aut w tym rejonie. Brak możliwości bezpośredniego przyjazdu z innych administracyjnych dzielnic Gdańska, spowoduje bardzo duży napływ aut, co wskutek braku parkingu dla Parku Oruńskiego im. Emilii Hoene grozi paraliżem komunikacyjnym tego rejonu – wpłynie to negatywnie na walory „turystyczne”.

Linia ta również pozwala doskonale obsługiwać seniorów, którzy mają bezpośrednie połączenie z przychodnią „NZOZ Morena” która zaopatruje naszych mieszkańców w specjalistów.

Jednocześnie linia ta łączy wiele dzielnic oraz potrzeb, nie możemy za bardzo zrozumieć czemu w tej całej sytuacji, o której tak po prostu dowiedzielibyśmy się z oficjalnego już komunikatu „oberwać” ma tylko nasza dzielnica, tracąc całkowicie to połączenie

Stworzone przez: Mieszkaniec Oruni, Gdańsk dnia: 14 października 2020 r.

Alicja Pucyk Gdansk 21 października 2020 r.
Użytkownik ukrył dane... 21 października 2020 r.
Jakub Pogonowski Gdańsk 21 października 2020 r.
Użytkownik ukrył dane... 21 października 2020 r.
Grażyna Zbrzeźniak Gdańsk 21 października 2020 r.
Użytkownik ukrył dane... 21 października 2020 r.
Aleksandra Nawrocka Gdańsk 21 października 2020 r.